Zarasų krašto muziejus

Sava tarp savų

Zarasų krašto muziejuje pristatyta menininkės Aušros Mačiulytės tapybos ir keramikos atminties paroda ,,Savi“. Autorė sako eksponuojanti darbus, kurie kurti su savais ir išskirtinai saviems, bei priduria: ,,Kas gi kitas, jei ne AŠ, ir kaip gi aš be JŲ”. Paroda išties gražaus bendradarbiavimo rezultatas – darbų pavadinimai parinkti pagal Jūratės Klimaitytės-Mardosienės poetines eiles, keramikos kūrinių yra panaudojusi Jekaterina Gasparavičienė verdama karolius. Jie taip pat čia eksponuojami. Parodos kompzicijoje švyti drobelės iš Zarasų profesinės mokyklos muziejaus, kur jas išsaugojo buvusi jo vadovė profesijos mokytoja Danutė Gražienė. Šios mokyklos direktorė Nijolė Guobienė nuoširdžiai pasidžiaugė, kad Aušra atėjo dirbti į jos vadovaujamą ugdymo įstaigą profesijos mokytoja (floristika, apželdinimas, etnografinės grožio procedūros) ir jau spėjo su tautodailininke audėja Birute Andrijauskiene ,,išjudinti“ audimo stakles. Taigi Aušra susigundė ir audimu – Zarasų kultūros centro ,,Amatų artelėje“ pyškina stakleles.

Renginyje dažnai buvo sakomas žodis atmintis. Ji juntama kiekviename menininkės darbe, net, pavyzdžiui, paveikslams įrėminti panaudotuose langų rėmeliuose. Darbuose daug potekstės, istorijos ir kultūros ženklų, kurių prasmę autorė ir atskleidė renginio metu. Atsakydama į klausimą, kokie prioritetai yra jos kūryboje, pabrėžė, kad jai viskas svarbu, ko imasi, kokią veiklos sritį išbando. Autorė pastebėjo, kad keramikos darbus labai sunku kurti, kad būtų įdomios formos ir gražios spalvos bei atspalviai. Maloniai stebina, kiek reikia laiko, kruopštumo, polėkio, kad gimtų saviti sumanymų sprendimai.

Plati, įvairi, prasminga yra Aušros kūrybinė veikla. Trumpai net sunku ją nusakyti. Yra buvusi įvairių koncertų ir festivalių rengėja, operatorė, tarp jų – ,,Exp-art” festivalio Berlyne operatorė ir režisierė (trumpametražis filmas „For those who will…”), tarptautinės filmų kurėjų asociacijos ,,Freimas” steigėja, kūrybinių dirbtuvių palėpės renginių organizatorė, net būrėja radio stoties ,,Kauno fonas” laidose bei ,,Kauno fono” rytinių astrologinių prognozių pranešėja ir sudarytoja. Yra parengusi meninius leidinius ,,Lietuviškos runos” ir ,,Lietuviškos būrimo kortos”. Yra Kauno senamiesčio tradicinėje ,,Kalėdinėje gatvelėje” sukurto gnomo leprekono autorė, ,,PŪKO” radijo ir TV stoties operatorė-korespondentė žinioms, kultūros apžvalgos korespondentė. UAB ,,Ezoterinis menas” grožio ir sveikatingumo komplekso B&W kūrėja.

Menininkė savo kūrybines idėjas yra įgyvendinusi ir kitomis meno formomis: 2000 m. sukūrė kostiumus ir dekoracijas spektakliui ,,Trys verpėjos” (spektaklis buvo rodomas kaimo mokyklose); 2001 m. – avangardinės mados festivalio ,,Antipodium” dalyvė, drabužių dizainerė (pristatė kolekciją ,,Ugnis ir vanduo”). Aušra 2009 m. išbandė ,,Angri dharana” masažą su fito žvakėmis; įvykdė projektą „Žmogus ir pojūčiai” Kauno Velnių muziejuje ir Parodų rūmuose.

Dabar autorė gyvena Tiltiškių kaime (Zarasų r., Salako sen.). Čia 2020 m. spalį baigė projektą ,,Kaimo turizmo sodyba „MOCKYNĖ“ (rezultatas intriguojantis – tradicinė pirtis pritaikyta moteriškos pirties etnografinėms prausynoms, etnografinėms grožio procedūroms), o 2021 m. įkūrė meno terapijos sodybą. Yra nuveikusi daug ir kitų įdomių darbų, įgyvendinusi patrauklių sumanymų. 2015 m. dirbo Zarasų socialinės globos namuose užimtumo specialiste, 2020 m. – Salako kultūros namuose keramikos būrelio vadove. 2021 m. Vilniuje terapinėse meno stovyklose vaikams su negalia „Penki pojūčiai“ buvo meno terapeutė, 2021 m. rugpjūtį Zarasų r. Dūburio saloje vykusiame festivalyje ,,Juodaragio stovykla” menininkė vaikus mokė žemės meno, vedė į naktigonę, tais pačiais metais Kultūrynos Zarasuose projekte vedė keramikinės animacijos užsiėmimus. Zarasuose ir Ignalinoje – meno terapijos užsiėmimus naudodama ornamento paišymo technikas.

Gausi A. Mačiulytės parodinė veikla. 1992 m. surengė personalinę EXlibrių parodą Kauno farmacijos muziejuje, 1994 m. – keramikos parodą Kauno apygardos archyvo galerijoje. 1996 m. FUJI FILM fotografijos galerijoje fotografo Roberto Misiukonio foto parodose kūrė instaliacijas (slapyvardis – Aurora (Svastika). Holistinio masažo mokyklos studijos ,,Gyvybės taurė” ,,Meno namų” galerijoje yra pristačiusi tapybos parodą ,,Mano namai”, ,,Forte” – autorinę džinsinės kultūros tapybos parodą, ,,Taške A” – autorinę tapybos parodą ,,Ramybė – amžinybė”, Čikagoje, Morgan gatvės 3337 name (JAV), kūrė atminties meno instaliacijas ir tapybos darbus, norėdama parodyti Hariet Leščiauski (vienos pirmųjų moterų vaistininkių JAV) ir Senosios vaistinės istoriją. Šioje vaistinėje buvo pristatytos 5 autorinės parodos ir atidarytas baltiško masažo salonas.

A. Mačiulytė pastaraisiais metais yra surengusi parodas Zarasų viešojoje bibliotekoje, Zarasų kultūros namų languose, Zarasų rajono savivaldybėje. Yra pateikusi darbų parodoje-konkurse ,,Kauno peizažas”, Leliūnuose, Vytauto Valiušio keramikos muziejuje, parodoje-konkurse ,,Indas”, pristatyti darbai ,,…Be druskos, …Be vandens” metų keramiko premijai gauti. 2020 m. vasario mėnesį Dusetų dailės galerijoje konkurse „Žirgas dailėje“ pristatytas darbas „Perkūno žirgai“.

Renginio metu gražiai skambėjo Zarasų kultūros centro folkloro ansamblio ,,Seluona“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė) dainos, sutartinės.

Parodą muziejuje galima aplankyti iki gegužės 13 d.

Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)
Vasilijaus Kukonenkos nuotraukos.

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622